2016. július 9., szombat

Azok az átkozott kutak és a szipirtyók...

A mai bejegyzésben megint egy King regényről lesz szó. Nem olyan frissek az élmények, de mivel imádtam, muszáj róla írnom Nektek! :)

A vizsgált tárgy: Stephen King - Dolores



A vádlott adatai: 
Eredeti cím:Dolores Claiborne
Eredeti megjelenés éve: 1992
Európa
Budapest, 2006
260 oldal 
puhatáblás
ISBN: 9630781697
Fordította: Greskovits Endre

Mit kíván a vádlott mondani?
A Dolores műfaja szerint krimi, de Stephen King, a horror koronázatlan királya itt sem tagadja meg önmagát.
Mert éppen eléggé borzalmas már az alaphelyzet is: két rovott múltú szipirtyó egy fedél alatt él egy szigeten, és valami különös szeretet-gyűlölet viszony fűzi őket egymáshoz… Aztán egyikük, a ház magatehetetlen, hájas úrnője a porcicák elől menekülve egyszer csak kikél tolószékéből, és lezuhan a lépcsőn – majd a nem sokkal később érkező postásfiú az összezúzott tetem mellett ott talál egy márvány sodrófát. Természetesen Doloresre, a társnőjére fogják rá, hogy végzett vele. Dolores a rendőrségen beszámol egész életéről: sötét, pokoli indulatokról mesél – és egy régi napfogyatkozás idején elkövetett szörnyű bűntényről… ám azt tagadja, hogy megölte volna szipirtyótársát.

Mit kíván a felperes mondani?
Hogy mire utal a címben a "kút" kifejezés?
Hehe.


Hogy az elején kezdjük.Nekünk volt itthon egy ilyen kút. szerencsére, mire az első King-regényt elolvastam, eltüntették. Tuti minden este paráztam volna, hogy bizti van benne...valam/ki. :D
És nemmm, ezzel nem lőttem le semmi féle poént. Mondhatjuk azt, hogy kedves írónk rajong a kerti kutakért, és nem egy könyvében kap fontos szerepet ez a drága vízzel teli izé.

A könyvről.
Valójában ez egy visszaemlékezés, és minden eddigi történést Dolores szemszögéből ismerünk meg. Bár nem csodálom, hogy nem a másik két főszereplő mondja el a történeteket. Elég nehézkes lenne. Bár tagadhatatlan, hogy abból is egy hátborzongató horror kerekedne ki. Szóval ez a Dolores elég idős. Ha úgy vesszük. És a mesélést szinte élete legelejétől kezdni, és a visszaemlékezésben is van visszaemlékezés a gyerekkorára. Tehát hűha.

De abszolút nem az a "bonylult, és minden második mondatnál elvesztem a fonalat" könyv. Szépen fel van építve, minden, mindenhez teljesen nyilvánvaló fedésekkel csatlakozik.

 A cselekmény viszont hullámvasút volt, lassan indult, azán egyre csak emelkedett a hangulat. Nagy bumm, majd megint leeefele tartottunk. Szépen lassan. Nagyon lassan megint nekiindultunk, aztán paff, még egy bumm, és vége.

Na most. Ez a lassulás-gyorsulás nem jelenti azt, hogy unalmas volt. Csak nem az a kifejezett krimi-izgalom. Viszont az érdeklődést nagyjából fenn tudta tartani, amiért külön plusz pontot kap.

A szereplőkről egy kicsit bővebben.
Dolorest egyszerűen i-mád-tam. Egyébként is szeretem a határozott női karaktereket, ráadásul ő még házsártos is volt, ami külső szemmel inkább volt szórakoztató, mint idegesítő.

Vera. Szerintem benne volt valami skizofrém hajlam, vagy nem tudmi, mi. Az biztos, hogy az ő "szipirtyósága" inknább genyóság volt. Megkeseredett vénasszony. Ugyanakkor tudott mondani bölcs dolgokat, és természetesen érződött, hogy van neki szíve is. Ez a porcicás őrület viszont. Hm. Furcsa volt.

 Dolores férje a legrosszabb rémálmom. *spojlerhez hasonló cuccok* Ki nem állhatom, ha családom belüli bántalmazás áldozata valaki. Mondjuk pont a főszereplő. *vége*
Tehát utáltam, és az összes ilyen szereplőt és embert utálom, és nem, erre nincs mentség. Nincs olyan, hogy 'mert őt is bántották', vagy 'mert rossz napja volt'. Könnyű másra fogni, pedig egyszerűen csak borzalmas ember az illető.

Dolores lánya, Selena nekem kicsit ellenszenves volt, azonban a végére megértettem, miért ilyen zárkózott. Egy ekkora lelki terhet mindenki máshogy ad ki magából.


Vissza a könyvhöz. Csavarban ugyan nem bővelkedett, viszont mondhatni tanulságos volt, és mint majdnem minden könyvben, itt is volt egy félreértésen alapuló konfliktus.
Ami valójában elég nagy szívással végződött. Egy rendőrségi ügyre azért nem lehet csak úgy legyinteni, értitek... :D

Mindent összevetve én azt mondom, hogy ez nem a legjobb, de még így is könnyen veri a többi könyvet.

A vádlottat bűnösnek nyilvánítom az alábbi pontokban:
-azér'. Ez egy King könyv, heló 
-kút. A kút fontos, és pont
-ki ne akarna betekinteni egy szipirtyó életébe?!
-olvaaasd, mert izgi!

Az ítélet: 4,5/5






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése